Δέσποινα Μπριάνα
Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας
Γ’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο “Αττικόν”
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η κ. Δέσποινα Μπριάνα είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με βαθμό «Άριστα» και υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Ενδομήτρια υπολειπόμενη αύξηση και οστικός μεταβολισμός» βραβεύτηκε με το 2ο βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής για τα έτη 2010-2012 από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν. Σερρών και στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π & Α Κυριακού». Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική-Νεογνολογία στο King’s College Hospital του Λονδίνου (Department of Child Health-Neonatal Intensive Care Unit) και εξειδικεύτηκε στην Εντατική Νοσηλεία Νεογνών στη ΜΕΝΝ του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα». Υπηρέτησε ως Επικουρική Επιμελήτρια στη ΜΕΝΝ του Π.Γ.Ν. Λάρισας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Υπήρξε επιστημονική και κλινική συνεργάτης του Νεογνολογικού Τμήματος της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ για περίπου 3 έτη.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης έχει παρακολουθήσει πάνω από 20 μεταπτυχιακά εκπαιδευτικά προγράμματα-Σεμινάρια. Έχει διδάξει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ υπηρέτησε ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης στο Νεογνολογικό Τμήμα της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ως διδάσκουσα στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στο πλαίσιο Π.Δ. 407. Από τον Αύγουστο του 2014 μετέχει στα μαθήματα Νεογνολογίας από αμφιθεάτρου, ενώ ήταν υπεύθυνη για την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής 6ου έτους στη Νεογνολογική Κλινική του ΕΚΠΑ. Είναι επιβλέπουσα σε τέσσερις διδακτορικές διατριβές υπό εκπόνηση.
Συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ελληνικά και διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα. Έχει δημοσιεύσει 82 επιστημονικά άρθρα σε peer-reviewed περιοδικά του PubMed, λαμβάνοντας πάνω από 1400 βιβλιογραφικές αναφορές (h-index=20, συνολικός συντελεστής απήχησης: 280) και 10 κεφάλαια σε διεθνή και ελληνικά συγγράματα. Ήταν υπεύθυνη για την εκπόνηση επιστημονικού συγγράμματος από τους 6ετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής. Συμμετέχει με 100 περιλήψεις-ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και με 65 περιλήψεις-ομιλίες σε ελληνικά συνέδρια. Ερευνητικά πεδία: βιοδείκτες και μεταβολικές ορμόνες στην ενδομήτρια υπολειπόμενη αύξηση/εμβρυική μακροσωμία, μοριακοί μηχανισμοί και αναπτυξιακές απαρχές υγείας και νόσου, αγγειογενετικοί παράγοντες στην φυσιολογική και παθολογική εμβρυική αύξηση, προωρότητα και νεκρωτική εντεροκολίτιδα, βιοενεργοί παράγοντες στο μητριικό γάλα, νευροανάπτυξη και δίδυμη κύηση.
Είναι associate editor του περιοδικού Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine και σύμβουλος συντακτικής επιτροπής (Reviewer) 38 επιστημονικών περιοδικών του PubMed. Έχει βραβευθεί με το 1ο βραβείο καλύτερων προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων για 5 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια (μεταξύ των οποίων και το Gold Medal στα Academic Olympics της UENPS- Union of European Neonatal and Perinatal Societies) και για 3 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά συνέδρια.