Ακαδημαϊκή μονάδα
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής
ΠΜΣ Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη και Έρευνα
Κατεύθυνση Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη και Έρευνα
Βιβλιοθήκη κατάθεσης
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης
16/10/2024
Έτος εκπόνησης
2024
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φλώρα Μπακοπούλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Μανιός, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολόγιας- Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος
Διατροφικές συνήθειες παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος
Dietary habits in children and adolescents in Greece
Περίληψη
Ελληνικά:
ΕΙΣΑΓΩΓH: H παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί μείζον πρόβλημα με πολλές δυσμενείς συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Η ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικών στρατηγικών παρέμβασης και πρόληψης για τη διαχείριση της παχυσαρκίας οδήγησε στην ανάπτυξη τεχνολογιών ηλεκτρονικής υγείας, οι οποίες καταγράφουν αντικειμενικά δεδομένα συμπεριφοράς και τα συσχετίζουν με παράγοντες που αυξάνουν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
ΣΚΟΠΟΣ: Προσδιορισμός των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και των εφήβων κατά την έναρξη της συμμετοχής τους στη μελέτη “BigO: Big Data against Childhood Obesity” (http://bigoprogram.eu, Horizon2020, αριθ. 727688).
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Εννιακόσια (n=900) παιδιά και έφηβοι ηλικίας 9-18 ετών που επισκέφθηκαν το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» συμμετείχαν σε αυτή τη συγχρονική μελέτη. Το ιατρικό ιστορικό και οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις ελήφθησαν από έναν εκπαιδευμένο ερευνητή και οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν κλινικά από μια διεπιστημονική ομάδα διαχείρισης. Το σύστημα συλλογής δεδομένων περιλάμβανε την τεχνολογική πλατφόρμα BigO, η οποία διασυνδέεται με ένα Smartphone και ένα Smartwatch και καταγράφει αντικειμενικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση για κάθε ασθενή. Στη συνέχεια, οι φροντιστές των παιδιών κλήθηκαν να συμπληρώσουν το αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για παιδιά “ToyBox”. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα λογισμικού Statistical Package for Social Sciences (SPSS).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το δείγμα της μελέτης αποτελούνταν από 900 παιδιά και εφήβους (μέση ηλικία SD: 12.391 1.979, αγόρια: 465, κορίτσια: 435) εκ των οποίων 73,1% είχαν παχυσαρκία, 24,7% υπερβαρότητα και 2,2% φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Περισσότερα αγόρια εμφάνιζαν παχυσαρκία συγκριτικά με τα κορίτσια (76,3% vs. 69,7%, p-value: 0,031), ενώ περισσότερα κορίτσια είχαν υπερβαρότητα (28,5% vs. 21,1%, p-value: 0,031). Η κατανάλωση δημητριακών χωρίς ζάχαρη και χωρίς προσθήκη ζάχαρης ήταν υψηλότερη σε όλες τις κατηγορίες ΔΜΣ από εκείνα με προσθήκη ζάχαρης (p-value: 0,025), αν και τα παιδιά με παχυσαρκία έτειναν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα δημητριακών από εκείνα με υπερβαρότητα και φυσιολογικό ΔΜΣ (p-value: 0,041). Τα παιδιά και έφηβοι με υπερβαρότητα και παχυσαρκία κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος και πουλερικών συγκριτικά με αυτά με φυσιολογικό ΔΜΣ (p-value: 0,031), ενώ η κατανάλωση πατάτας ήταν συχνότερη στα παιδιά με παχυσαρκία (p-value: 0,029). Τα αγόρια κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα νερού, «light» αναψυκτικών, λαχανικών, κρέατος, τηγανιτής πατάτας και σοκολάτας από τα κορίτσια (p-value <0,05).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η παρακολούθηση και καταγραφή των διατροφικών συνηθειών στην παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη τεκμηριωμένων κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.
Αγγλικά ή άλλη γλώσσα:
BACKGROUND: Obesity in childhood and adolescence represents a major health problem, which is associated with increased morbidity and mortality, as well as increased public health cost. Recently, the need to find effective intervention and prevention strategies for the management of obesity has led to the development of e-health technologies, which record behavioral data objectively and correlate them with factors that increase body mass index (BMI).
AIM: To determine the dietary habits of children and adolescents at the beginning of their participation in the study ‘BigO: Big Data against Childhood Obesity’ (http://bigoprogram.eu, Horizon2020, No. 727688).
METHODOLOGY: Nine hundred (n=900) children and adolescents aged 8-18 years who attended the Center for the Prevention and Management of Overweight and Obesity in Childhood and Adolescence participated in this cross-sectional study. Medical history and anthropometric measurements were obtained by a single trained observer and participants were clinically evaluated by a multidisciplinary management team. The data collection system included the BigO technology platform, which interfaces with a Smartphone and Smartwatch, and records data on diet, sleep and exercise objectively for each patient. Children’s caregivers were asked to complete the self-administered food frequency questionnaire for children “ToyBox”. The statistical analysis was carried out by the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) software program.
RESULTS: The study sample consisted of 900 children and adolescents (mean age SD: 12.391 1.979, boys: 465, girls: 435), of which 73,1% had obesity, 24,7% overweight and 2,2% had normal BMI. A higher number of boys had obesity (76,3% vs. 69,7%, p-value: 0.031), while a higher number of girls had overweight (28.5% vs. 21.1%, p-value: 0.031). The consumption of cereal without sugar and no added sugar was higher in all BMI categories than those with addition of sugar (p-value: 0.025), although children with obesity tended to consume higher proportions of cereal than those with overweight and normal BMI (p-value: 0.041). Children and adolescents with overweight and obesity consumed the highest amount of meat and poultry compared to those with normal BMI (p-value: 0.031), while the consumption of potatoes was more frequent in subjects with obesity than those with overweight (p-value: 0.029). Boys, consumed larger amount of water, light beverages, vegetables, meat, fried potatoes and chocolate spread than girls (p-value <0,05).
CONCLUSIONS: Monitoring the nutrition and eating habits in childhood and adolescence may lead to the development of evidence-based guidelines for the prevention and treatment of childhood obesity.
Κύρια θεματική κατηγορία
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Ελληνικά:
Παιδική παχυσαρκία, Διατροφικές συνήθειες, Δεδομένα μεγάλης κλίμακας
Αγγλικά ή άλλη γλώσσα:
Childhood obesity, Dietary habits, Big Data
Αριθμός σελίδων
116
Ευρετήριο
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου
–
Εικονογραφημένη
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών
146
Ψηφιακά Αρχεία
Πρόσβαση από 16/10/2027
Μόνιμη διεύθυνση
https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/object/3419938



