Ακαδημαϊκή μονάδα

Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής
ΠΜΣ Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη και Έρευνα
Κατεύθυνση Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη και Έρευνα

Βιβλιοθήκη κατάθεσης

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας

Ημερομηνία κατάθεσης

27/03/2025

Έτος εκπόνησης

2025

Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή

Ξεπαπαδάκη Παρασκευή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Παπαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Μανιός Ιωάννης, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Πρωτότυπος Τίτλος

Η φυσική πορεία της αλλεργικής ευαισθητοποίησης στους ξηρούς καρπούς, σε παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα

Γλώσσες εργασίας

Ελληνικά

Μεταφρασμένος τίτλος

The natural history of tree nut sensitization in children and adolescents in Greece

Περίληψη

Ελληνικά:

ΣΚΟΠΟΣ: Η περιγραφή της φυσικής πορείας της αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς (ΞΚ) σε παιδιά 6 μηνών έως 18 ετών στην Ελλάδα, και ο εντοπισμός παραγόντων που επιδρούν σε αυτή.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ανασκοπήθηκαν οι φάκελοι 393 παιδιών με άμεσου τύπου αλλεργία σε ΞΚ που παρακολουθούνταν στη Μονάδα Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας της ΒΠΠΚ τα έτη 2010-2021. Ως άμεσου τύπου αλλεργία ορίστηκε η θετική δοκιμασία πρόκλησης (ΔΠ) ή/και το θετικό ιστορικό αντίδρασης (ΘΙΑ). Ως LTP-φαινότυπος ορίστηκε το θετικό ιστορικό αντίδρασης και η επιτυχής ΔΠ σε χαμηλότερη τελική δόση. Ως ανάπτυξη ανοχής ορίστηκε η αρνητική ΔΠ επί προγενέστερου ΘΙΑ ή/και θετικής ΔΠ. Εξετάστηκε η συσχέτιση της εμφάνισης αλλεργίας ή ανοχής με το λοιπό αλλεργιολογικό ιστορικό και την κατανάλωση ΞΚ. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε στο R Studio (p<0,05)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Εντάχθηκαν στη μελέτη 393 παιδιά, 247(62%) αγόρια, εκ των οποίων 206(52,4%) είχαν αλλεργία και σε άλλα τρόφιμα, 318(80,9%) είχαν συνυπάρχουσες αλλεργικές νόσους, και 247(62,8%) είχαν θετικό οικογενειακό ιστορικό ατοπίας. Η διάμεση ηλικία πρώτης αντίδρασης ήταν 30 μήνες, με κατά σειρά συχνότητας, εμπλεκόμενους καρπούς: ανακαρδιοειδή (54,5%, n=214), καρύδι (30%, n=118), φουντούκι (23,4%, n=92), αραχίδα (22,1%, n=87), και αμύγδαλο (8%, n=33). Η πλειονότητα των ασθενών (256, 65%,) εμφάνισε αλλεργία σε έναν καρπό. Οι σοβαρότερες αντιδράσεις αφορούσαν στα ανακαρδιοειδή. Ο LTP-φαινότυπος αφορούσε στο 2% (n=8). Υψηλότερες τιμές SPT/sIgE, Ana-o-2, Cor-a-14 και Ara-h-2, συσχετίστηκαν σημαντικά με εμφάνιση αλλεργίας. Ανοχή αναπτύχθηκε στο 10,4%(n=41), συχνότερα στο αμύγδαλο (15,2%) και σπανιότερα στο κάσιου (3,5%). Η ανάπτυξη ανοχής στο καρύδι συσχετίστηκε με την κατανάλωση άλλων ΞΚ (OR=4,23, p=0,049), την απουσία αλλεργικής ρινίτιδας (OR=0,11, p=0,022) και τις χαμηλές τιμές SPT(p=0,001)/sIgE(p=0,001), ενώ στην αραχίδα με χαμηλές τιμές sIgE(p=0,010).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στον πληθυσμό μας, η αλλεργία σε ΞΚ οφείλεται συχνότερα στα ανακαρδιοειδή. Αυτόματη ανάπτυξη ανοχής εμφανίζεται στο 10,4% των παιδιών, συχνότερα στο αμύγδαλο, και σχετίζεται με χαμηλές τιμές ευαισθητοποίησης, την κατανάλωση άλλων Ξ.Κ και την απουσία αλλεργικής ρινίτιδας.

Αγγλικά ή άλλη γλώσσα:

AIM: To describe the natural history of nut allergy in children aged 6 months to 18 years in Greece and to identify the factors influencing its progression.

METHODOLOGY: We reviewed the records of 393 children with IgE-mediated TN allergy who were followed up in our unit between 2010 and 2021. IgE-mediated allergy was defined as a positive oral food challenge (OFC) and/or a positive history of reaction (PHR). The LTP phenotype was defined as a PHR and a successful OFC at a lower final dose. Tolerance development was defined as a negative OFC following a previously positive OFC or a prior PHR. The correlation between the occurrence of allergy or tolerance with the allergic history and the consumption of nuts was analysed. Statistical analysis was conducted using R Studio, with significance set at p < 0.05.

RESULTS: Of the 393 children, 62% were boys, 52.4% had other food allergies, 80.9% had co-existing allergic diseases, and 62.8% had a positive family history of atopy. The median age of first reaction was 30 months. The rates of nut allergy, in descending order, were as follows: anacardioides (54.5%, n=214), walnut (30%, n=118), hazelnut (23.4%, n=92), peanut (22.1%, n=87), and almond (8%, n=33). Most patients (65%, n=256) had allergy to a single nut, with anacardioides causing the most severe reactions. The LTP phenotype was present in 2% (n=8). Higher values of SPT/sIgE, Ana o 2, Cor a 14, and Ara h 2 were significantly associated with the occurrence of allergy. Tolerance developed in 10.4% (n=41) of patients, most frequently to almond (15.2%) and least frequently to cashew (3.5%). Tolerance to walnut was associated with the consumption of other tree nuts (OR = 4.24, p = 0.049), absence of allergic rhinitis (OR=0.11, p=0.022), and lower SPT and sIgE values (Wilcoxon Rank-sum test, p=0.001 for both SPT and sIgE). Tolerance to peanut was linked to lower sIgE values (Wilcoxon Rank-sum test, p=0.009).

CONCLUSIONS: In our population, TN allergy was mostly caused by anacardioides. Spontaneous tolerance developed in 10.4% of children, most frequently to almonds, and was associated with lower sensitisation values, TN consumption, and absence of allergic rhinitis.

Κύρια θεματική κατηγορία

Επιστήμες Υγείας

Λέξεις-κλειδιά

Ελληνικά:
Ξηροί καρποί, Αραχίδα, Αλλεργία, Ανοχή, Παιδιά

Αγγλικά ή άλλη γλώσσα:
Tree Nuts, Peanuts, Allergy, Tolerance, Children

Αριθμός σελίδων

98

Ευρετήριο

Όχι

Αρ. σελίδων ευρετηρίου

Εικονογραφημένη

Ναι

Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών

54

Ψηφιακά Αρχεία

Πρόσβαση από 28/03/2026

Μόνιμη διεύθυνση

https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/object/3476325

Δημοσίευση

Papathanasiou_Sofia_Lydia_Dimosieysi